Månadsmeddelande 36. - Sköna maj välkommen 2003.

Åter framför min gamla Macintosh Classic efter en séjour i Norrland där olika komplicerade ärenden avgjordes i flygande fläng. En tysk är i antågande och det ska bli spännande att se vad han hittar på. Min syster har övertagit en koja vid tjärnen som på senare tid invaderats av bitande loppor (tjärnen alltså). Vad allt kan inte en lämplig dos miljöförstöring åstadkomma i paradisets trädgårdar.
    Jag har blivit förkyld under mitt norrländska äventyr, sannolikt beroende på att jag under korta stunder faktiskt arbetat utomhus i mitt anletes svett och sedan under betydligt längre stunder vilat på hanen varvid ångande svett och ristande kyla med all sannolikhet kombinerats till den åkomma vi i brist på bättre beteckning kallar förkylning. Jag nyser och hostar och snyter mej. Vi spelade Alfapet med vår moster. Hon hade en groda i hallen som kväkte varje gång man gick förbi och som hon hade köpt på postorder. "Det är lite sällskap" förklarade vår moster som lever ensam sedan hennes man avled ifjol. Grodan kostade 80 kronor vill jag minnas. Det fanns ochså en hund som skällde men den kostade 180 kronor, vilket var för dyrt tyckte vår moster. Dock kunde grodans aktiviter stängas av med en knapp ifall det kändes som om man fått nog. Se där hur teknikens landvinningar ständigt erövrar nya områden till gagn för en andäktig mänsklighet som bär sin medfödda optimism som en kvarnsten runt halsen. Min bror rekommenderades att studera Schopenhauer, men vi är inte säkra på att detta tips föll i god jord. Det kan ha hamnat på hälleberget, där ju de flesta goda råd framlever en förtvinad tillvaro.
    Bilresan ner kändes lång. Vi åt pizza i Järvsö. Lill-Babs syntes inte till. Min syster förpackade pizzaresterna i servetter för att ta med sej. "Jag tycker om kall pizza" förklarade hon. Jag åt vegetarisk och min syster siciliansk pizza. Båda sorterna var läckert tillagade och gjorde kocken full rättvisa i relation till det bitande vårvädret utanför fönstret. Söder om Gävle körde vi in i en snöstorm som övergick i regn. Vi stannade och drack kaffe respektive te och åt var sin chokladbit.
    Min tandläkare frågar mej hur ordet GHOTI uttalas på engelska. Jag gör ett misslyckat försök och får veta att det rätta svaret är FISH. Anledningen är att GH kan uttalas som F (jämför ordet laugh). O kan uttals som I (jämför ordet WOMEN). TI kan uttals som SH (jämför ordet NATION. Således är GHOTI = FISH. Vilket skulle bevisas.
    Så är vi då inne i maj. En stor tugga av år 2003 har redan gnagts bort av tidens tänder. Se där ett exempel på riktigt dålig poesi.
    Det går en Indiana Jones-liknande serie på tv med en kvinnlig hjälte. Just nu en episod om Minotauros (MINOTAUR) och labyrinten på Kreta. Mellan stjärnbilderna Tvillingarna (geMINi) och Oxen (TAURus) finns en stjärnbild som idag kallas Kusken. (MIN + TAUR = MIN(O)TAUR.) Förr i världen kallades Kusken istället Spindeln. Kan det vara så att labyrinten symboliserar ett spindelnät och att Minotauros är den spindel som befinner sej i nätets mitt? Då skulle inte den berömda labyrinten finnas på Kreta utan på stjärnhimlen. Sverige är faktiskt det mest labyrinttäta landet i världen. Dessa labyrinter består av större och mindre kullerstenar och förekommer till ett antal av ungefär trehundra i kustbandet längs Östersjön och framför allt längs Bottniska viken. Ett i sanning märkligt samband mellan medelhavsländerna och Ultima Thule. Men vilka som konstruerat dessa gåtfulla labyrinter och varför de gjort det vet man inte. Jag funderar på en personlig teori som bygger på att labyrinten egentligen är ett spindelnät. Också nära Anundshög utanför Västerås finns en labyrint.

"Vad är ett samhällssystem? Det är ett system för mänsklig samverkan. Vad är då en människa? Människan är en arbetande varelse, som skiljer sig från andra varelser därigenom att hon utför medvetet skapande verksamhet i naturen. Hon nöjer sig inte med en passiv tillvaro likt djuren, vilka lever av vad som finns och går under om naturen ingenting ger frivilligt. Människan kämpar med naturen, avtvingar den vad hon vill ha genom ingripande i naturen. Denna mänskliga verksamhet kallas för a r b e t e och är skapande verksamhet. Människan arbetar och skapar." (Socialistisk grundkunskap, Erik Karlsson, s 7). Bok ärvd efter min far.

"I allmänhet anses siffror vara torr och tråkig läsning och det är att befara, att siffrorna i årskrönikan icke heller röner någon större uppskattning. Av befolkningsstatistiken konstaterar läsaren, att folkmängden minskat sedan föregående år. Är han ungkarl, lägger han måhända också märke till att kvinnounderskottet är betydande och att hans chanser på äktenskapsmarknaden inom orten är små."
    "De flesta av krönikans läsare har väl i ett eller annat sammanhang hört talas om eller läst om trolldomsväsendet och häxprocesserna under 1600-talet, men inte så många vet måhända att denna andliga farsot härjade svårt i Ångermanland och berörde även så avsides liggande trakter som vår hembygd." (Vår Socken 1955-56, Bodums församlingskrönika)

För många herrans år sedan samanställde jag en diktsamling som jag kallar Principia Poetica. Namnet kommer sej dels av att jag föreställer mej att det är den enda diktssamling jag någonsin kommer att skriva, och dels som en anspelning på att det skulle röra sej om några slags principiella piruetter i posins yttersta träskmarker, således ren och skär hybris. Men är inte hybris en väsentlig, för att inte säja löjlig del av poesins blödande hjärta? Jag bara frågar och låter svaret hänga som en brinnande lanterna i rymden.
    Jag har nu bestämt mej för att publicera Principia Poetica i kommande Månadsmeddelanden. Det sker i följetongsform på samma sätt som jag gjorde med Sven Holms äventyr. Det första avsnittet av Principia Poetica följer i nästa Månadsmeddelande. Keep connected for full information on this issue. Stand by for more information on this and other issues regarding the monthly messages appearing on this very homepage. Check this out for further presentations and orientations. Please be ready to follow any instruction that may or may not be activated within a limited space of time. Over and out.

 

Tillbaka till Övriga månadsmeddelanden