Månadsmeddelande 44. - Januari 2004

Min gamla Mac har fullbordat sin jordiska mission och fraktats iväg till sopstationen. Jag har istället fått en PC som heter Compaq som jag förtvivlat försöker förstå mej på. Exempelvis envisas den just nu med att då och då på eget bevåg stryka under vissa ord med ett rött streck. Gåtfullt. Kan det vara ett kodat meddelande från Vintergatans centrum?

Julen tillbringade jag hos en syster i Stockholm. Nyårsafton i lugn och ro med mat och vitt vin. Lunch med L och M på kinarestaurang och middag med M. Så var det nytt år igen. Tiden flyger som en blixt genom livet. Rätt mycket snö. Jag blev av med allt jag skrivit i detta Månadsmeddelande genom någon feltryckning, men texten kunde lyckligtvis återfinnas i ett bortglömt hörn av sajberspejs tack vare ett telefonsamtal till L. Jag har svårt att lära mej rutinerna på denna okända dator. Min kära vän Compaq retas med mej. En riktig liten filur. Jag fasar för när jag ska försöka sända iväg det här till Daniel Webmaster. Det torde bli ett omfattande projekt i stil med att skicka en rymdsond till planeten Mars.

Onsdag idag. Odens dag. Försöker ordna några fler bokstäver uppställda i rad till ord och meningar och stycken. Måste förbereda mej för en resa till Stockholm imorgon. Första färgfotot från planeten Mars rapporteras. Om detta har lyckats borde också jag kunna lära mej denna egensinniga dator åtminstone hjälpligt. Åtminstone i teorin borde det vara möjligt. Vinterdepression. Min lilla anslagstavla är fylld med julkort. Jag försöker läsa en bok om frimurare men har hakat upp mej. Minns i drömmen att jag skrivit en ny sång men när jag vaknar har jag ingen aning om den överhuvudtaget existerar och var jag i så fall har lagt den. Posten dimper ner genom brevspringan i dörren. Kort från MG som har varit och åkt skidor i fjällen. Exklusiv Easy Shopping önskar god fortsättning på det nya året med 57 läckra erbjudanden om att köpa de mest fantastiska ting från när och fjärran. Man kan också låna upp till 50.000 kronor av Resurs Bank. Nya fräscha ICA-kuriren erbjuder mej att prova 23 nummer i 6 månader för endast 199 kronor plus en gratängform utan extra kostnad. Det är knappt man tror att det är sant. Om jag svarar inom 9 dagar får jag dessutom ICA-kurirens receptbok "76 snabba" som är värd 59 kronor. Låter som en pubrunda. Eller en porrfilm. Jag får med posten också en bok från Hägglunds förlag som heter "Hemligheten med Kristus" av Christian Lindtner. I denna bok hävdas att Nya Testamentet i stor utsträckning, ord för ord, mening för mening, är en kopia av Buddhas Testamente. Lindtners upptäckt bygger i synnerhet på sanskrithandskrifter från Kashmir och Centralasien, vilka blev kända för första gången för inte så många år sedan. Handskrifterna visar med all önskvärd tydlighet att allt som Jesus säjer och gör har Buddha redan sagt och gjort. Jesus är därför en ren litterär fiktion. Nattvarden var Buddhas sista måltid. Dopet i Faderns och Sonens och Den Helige Andes namn är i verkligheten dopet i Buddha, i hans Dharma och hans Samgha. Alla Jesus helbrägdagörelser hade Buddha redan utfört. Jesus tolv lärjungar är i verkligheten Buddhas tolv lärjungar. Det var Gautamas, inte Jesus, som korsfästes. Det var Buddha, inte Jesus, som uppstod igen. Jesus och Johannes var en och samma person vid två olika tidpunkter - Bodhisattva och Buddha. Det finns i evangelierna inga personer eller händelser, som inte kan föras tillbaka till motsvarande personer eller händelser i det buddhistiska evangeliet.

Jag åkte till Stockholm för att kolla låtar med Johan. På kvällen lyssnade vi på blues på puben Big Ben. Nästa dag strosade jag iväg för att återvända till Västerås. Jag mötte Anna och Anna och Catarina som varit på Medborgarplatsens badavdelning för att simma och basta. Nu skulle de äta lunch på en Thai-restaurang och föreslog att jag också skulle hänga med. Jag hade redan tänkt äta lite så det passade bra. Det var en mycket trevlig lunch. Vi pratade tjejsnack och samer och urbefolkning och andra världskriget och annat smått och gott som jag redan har glömt. Sedan skulle de iväg på andra uppdrag i världsalltet så jag satt ensam kvar en halvtimme och drack upp återstoden av Annas café latte. Vet ni förresten att det finns ett äkta Thai-tempel byggt ungefär väster om Sundsvall i en av dalgångarna för någon av älvarna som rinner ner mot Östersjön? Templet blänker av renaste guld och ligger mitt i obygden. Nu tror ni förstås att jag skämtar men det gör jag inte. Tyvärr har jag inte tillgång till någon information just nu, kanske ligger det nån broschyr nånstans, men hur i herrans namn ska jag hitta den hux flux? Men som jag minns det var det en sjöman från denna trakt i Sverige som hamnade i Thailand med den båt han arbetade på. Kungens dotter råkade falla i vattnet i hamnen och räddades av sjömannen. Många år senare kom kungen av Thailand till Sverige på statsbesök och han bad då den svenske kungen att han skulle få besöka den by varifrån sjömannen kom. Sagt och gjort, den thailändske kungen färdades i båt uppför älven för att träffa den man som räddat livet på hans dotter. Därigenom blev denna plats en helig vallfartsort för thailändare, och långt senare fick man kommunens tillåtelse att uppföra ett thailändskt tempel på platsen. Inne i det gyllene templet står en staty av den thailändske kungen i naturlig storlek. Se där ännu en sak som de flesta av läsarna inte visste om verkligheten. Verkligheten är en saga. Ett kodat meddelande från Kosmos. Fast ännu häftigare hade det väl varit om sjömannen och prinsessan hade gift sej och levt lyckliga i alla sina dagar.

 
Nu fortsätter diktsamlingen Principia Poetica.
 
 
 
 
 
vinet jäser synteser bildas som kristaller, växer ihop
planeten vrålar
som en födande kvinna
barnets huvud har redan trängt fram mellan blygdläpparna
detta är en taxifödsel
hett vatten finns inte att tillgå
steriliserade instrument är inte att tänka på
en kosmisk taxi plöjer fram genom världsrummet
på väg till BB
även förhärdade materialister står ödmjuka
inför händelseförloppet
oförmögna att analysera naturens under
i det döda universum där de framlever sina dagar
sannerligen säjer jag dej
häxornas sista natt är inne
trollkarlarnas nervösa förflyttningar lider mot sitt slut
det rasar en feber i min kropp
feberdrömmar piskar min hjärna
som man piskar ett på marken liggande köttstycke
jag ligger på Diktatorns dödsbädd
och föder en kvinna inom mej

dagar skurna ur ebenholts
nätter stöpta i elfenben
åren rullar som tunga tanks förbi
dagar kläckta ur sköra ägg
nätter täckta av tunna hinnor
åren faller som tunga väggar av glas

det enda som kan döda en stålman
är fragment från hans barndomsplanet

cigarrerna hade nästan brunnit slut

ingen kan odla i strid mot naturens processer
utan bara i harmoniskt samarbete
bonden sätter sitt frö i jorden
vid den rätta tidpunkten
han behöver regn, luft och värme
för att i sinom tid kunna skörda

fröet dör för att ge liv åt det som växer
gödseln ruttnar för att ge näring åt det som föds
naturens vägar är storslagna
bonden är alkemist
själv en del av naturen
låter han sin båt flyta med floden
från källan ner till havet
vattnet dunstar från havets yta
och faller som regn på åkrarna
kretsloppet är fullbordat
allt är på samma gång Prima Materia och guld
alkemisten ror inte sin båt mot strömmen
en flod har sitt naturliga flöde
sin klockrena menstruationscykel
aldrig rinner den från havet upp till källan
regnet faller inte uppåt

ökenvindar i Istanbul
en dam försvann spårlöst
en man visade oss ett bageri

den moderna människans högmod är stort
nu kommer ödmjukhetens tid
människan är en del av naturen
som hon alltid har varit
vi kan inte upphäva naturens lagar
vi kan försöka
men eftersom det inte är möjligt

varje ny vetenskaplig upptäckt
gör verkligheten mer och mer sammanhängande
tidvattnet har samband med månen
vetenskapen driver oss i sin förlängning
mot en verklighet som inte är uppdelad
utan totalt sammanhängande
en organisk helhet
vetenskapsmannen är mystiker
han petar på ett grässtrå
och en supernova exploderar  
 
 
 
 
(Diktsamlingen Principia Poetica fortsätter i nästa Månadsmeddelande)

 
 
 

Tillbaka till Övriga månadsmeddelanden