MånadsMeddelande 63. September 2005.

Jag fick ett brev från Skattemyndigheten som meddelade mej att min ansökan om att få äga och avla hästar hade godkänts. Jag hade fått ett registreringsnummer och anmodades rapportera om min verksamhet i min årliga självdeklaration. På baksidan av brevet fanns en invecklad blankett som jag skulle fylla i om jag ville avregistera min verksamhet. Jag skrev att detta måste vara ett misstag. Jag vet inget om detta. Jag är sångskrivare och har ingenting med hästar att göra. Har er dator blivit tokig?
    Så nu väntar jag bara på att bli hämtad av två uniformerade tjänstemän och placerad i något fängelse och tredjegradsförhörd i ett slutet rum i bästa Kafka-stil. Framtiden är redan här.
    Hösten är på väg och kylan tilltar. Jag lever mitt lilla liv i all enkelhet. Jag kan meddela att Sune mår bra. Häromsistens besökte jag och Johan Visskolan i Västervik och svamlade efter bästa förmåga. Där fanns femton förhoppningsfulla elever som var mycket begåvade. Dom fick bland annat i uppdrag att skriva var sin låt med titeln "jag är inte handikappad, jag är bara lat". Några timmar senare fick vi lyssna på femton sådana låtar. "Det blir kul på Stim när det kommer anmälningar på femton låtar med samma titel" sa Johan belåtet.

 
 
 
Nu fortsätter boken GRAAL.  
 
 

    Jag gav upp. Det var lönlöst att prata med henne. Evighetsmaskin. Tankens makt. Få se nu. Sokrates. Den inre rösten. Tao. Himlens väg. Den primära, eviga, allestädes närvarande skapande och ordnande principen i världen. Kan inte beskrivas eller definieras. Egenskapslös. Kan bara extatiskt förnimmas av den som gör sej tom. Vänta! Nu har jag det!
    - Jag är beredd att svara, sa jag.
    Flickan lyfte på huvudet.
    - Låt höra!
    Jag harklade mej.
    - Det går inte att konstruera en evighetsmaskin, sa jag. Det är en kuggfråga. Det är en självmotsägelse. Frågan är fel ställd.
    - Förklara närmare!
    - Evigheten kan inte ha varken början eller slut. En maskin som konstrueras vid ett visst tillfälle och startas, kan därför aldrig gå i all evighet eftersom evigheten inte har någon början. Världsalltet är den enda existerande evighetsmaskinen.
    - Utmärkt! sa flickan. Svaret är godkänt. Nu kommer den andra heliga uppgiften. Är du beredd?
    Jag insåg att det var meningslöst att protestera. Det enda jag kunde göra var att försöka hålla god min i elakt spel. Jag kunde naturligtvis försöka springa därifrån. Men vart? Vad hindrade henne från att dyka upp på nytt? Jag kunde hålla för öronen eller hålla tyst. Men flickan skulle säkert ändå ställa sina frågor och räkna sina minuter. Det var ren tur att jag hade klarat den första uppgiften, jag kunde knappast räkna med att vara så lyckosam i fortsättningen. Och vad skulle hända om jag misslyckades?
    - Ja, svarade jag resolut. Jag är beredd.
    - Här kommer uppgift nummer två. Förklara hur andra grundämnen kan förvandlas till guld! En minuts betänketid!
    Flickan tryckte igång sitt tidtagarur och såg belåten ut. Men den här uppgiften var lättare, i varje fall om man såg det strikt kemiskt. Jag visste redan vad jag skulle svara.
    - Jag är klar.
    - Varsågod!
    - Guld har atomnummer 79. Det betyder att guldatomen har 79 protoner och 79 elektroner. Låt oss säja att vi ska förvandla kvicksilver till guld. Kvicksilver ligger närmast ovanför guld och har alltså atomnummer 80, det vill säja 80 protoner och 80 elektroner. Närmast under guld ligger grundämnet platina med atomnummer 78. Om man därför smälter ihop lika delar platina och kvicksilver och startar en kärnreaktion med hjälp av en lämplig katalysator eller ett enzym, så kan de överskjutande elementarpartiklarna från kvicksilvret övergå till platinan och blandningen som helhet blir till rent guld. På motsvarande sätt kan vilket grundämne som helst förvandlas till guld genom att i olika mängder förenas med grundämnen som har lägre respektive högre atomnummer än guld.
    - Vad brukar man kalla den katalysator du nämnde?
    - De vises sten.
    - Korrekt. Vidare i kråksången. Här kommer uppgift nummer tre. Vad är kärlek? Betänketid - en minut!
    Kärlek? Det var svårt. Det kan inte bara vara mellan kvinna och man, det vore för lätt. Något mer raffinerat. Kärlek till Gud? Förälskelse? Svartsjuka? Moderskärlek? Omtanke. Solidaritet? Humanitet? Stå på de svagas sida? Djurens rättigheter? Nej, det här klarar jag inte.
    - Tjugo sekunder, sa flickan obönhörligt.
    Jag är på fel spår. Den inre rösten. Tao. Kärlek som medvetandefunktion. Evigheten. Vad är det alkemisterna talar om? Det mentala äktenskapet. Kosmiskt medvetande. Den goda människan. Nästakärlek. Moral. Yin och yang. Feng shui. Ljus och mörker. Den feminina och den maskulina principen. Androgynt. Homosexualitet. Allkärlek.
    - Fyrtio sekunder, sa den lilla flickan glatt och viftade med tidtagaruret ovanför huvudet.
    Vad är kärlek? Tusan också. Här duger det inte med något begränsat. Jag måste in på något allomfattande. Krig och kärlek. Kärlek och fred. Kärlek och lycka. Vänskap.
    - Femtio sekunder!
    Det måste i alla fall ha med harmoni och lycka att göra. Inte något hatiskt och destruktivt och sönderrivande. Den inre rösten. Hjälp, tiden är snart ute!
    - En minut! skrek flickan upphetsat En minut, vad säjer du om det? Ha, ha, tiden är ute! Om du inte svarar nu är du dödens lammunge! Nå, vad säjer du, lilla gubben?
    Jag var desperat. Jo, naturligtvis! Jag är en idiot. En jubelidiot.
    - Kärlek är harmoni med helheten! sa jag snabbt.
    - Det var i sista ögonblicket, sa flickan misslynt. Men jag får väl godkänna det då. Nu är vi framme vid den heliga uppgiften nummer fyra. Följ med här, min gode man!
    Flickan hoppade elegant ner ur trädet och rusade iväg inåt skogen. Jag följde efter henne så gott jag kunde, men hon var snabb och vig och jag hade nästan förlorat henne ur sikte när hon äntligen stannade. Hon stod vid en slänt och pekade ner mot en bred flod som flöt genom dalen.
    - Den fjärde uppgiften är att torrskodd ta sej över floden, sa flickan. Din betänketid är tio minuter.
    - Menar du att jag ska gå på vatten? undrade jag och tittade ut över den flera hundra meter breda floden som flöt rätt snabbt och var fylld av otäcka vattenvirvlar.
    - Det är ditt problem, svarade flickan surt. Klockan tickar redan.  

GRAAL fortsätter i nästa MånadsMeddelande 

Tillbaka till Övriga månadsmeddelanden