Månadsmeddelande nr. 8 - Januari 2001.

Så har julen rullat förbi. (Häri döljer sej en liten lustighet som den uppmärksamma läsaren kan glädja sej åt. Ledtråd: Stava julen på ett alternativt sätt.)
    Varje jul grubblar jag, fast ej det lär båta, över en underlig gåta, nämligen det här med tv-programmet "Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul". Ursprungligen var det ett speciellt konstruerat program där varje inslag hade anknytning till julen och som presenterades av Walt Disney ståendes framför en flammande brasa i en öppen spis. Numera har programmet slaktats ner som en julgris till ett oigenkännligt och förvirrat collage. Det började med att ett inslag där Kalle Anka öppnar krig mot Piff och Puff bland julkklapparna ansågs barnförbjudet nån gång på sextiotalet tror jag och klipptes bort för att ersättas med Piff och Puff i hönsgården som för länge sen också försvunnit eller om det kanske var Kalle Anka i djungeln.
    Sen har "Kalle Ankas jul" systematiskt och kontinuerligt utsatts för ett konsnärligt lustmord som till och med får en humant inriktad människa som jag själv att överväga ett återinförande av dödsstraffet (förlåt, det var ett opassande skämt som jag genast tar tillbaka, förlåt, förlåt). Nu när det finns så många kanaler, är det verkligen ingen programchef som har civilkurage nog att sända "Kalle Ankas jul" i originalskick? Jaså, det är för mycket begärt? Ursäkta då, förlåt, förlåt. Lyckligtvis är "Karl-Bertil Jonssons julafton" ett odödlig mästerverk som inte ens de blodtörstigaste kulturmarodörer hittills vågat attackera med motorsåg och yxa. Men det kommer säkert. Mustasch på Mona Lisa och halleluja jag är frisk igen.

Annars är väl julen i huvudsak en kapitalistisk högtid. Har ni tänkt på det märkliga faktum att vi noggrant bestämt hur lång en meter är, hur mycket ett kilo är, hur mycket en liter är och hur lång en timme är, men att vi inte kan säja hur mycket en krona är värd? Det varierar från dag till dag. Pengars värde fluktuerar hit och dit och fiffiga människor kan tjäna en förmögenhet på att flytta sin förmögenhet hit och dit i förhållande till hur olika valutor stiger och faller. Tänk om en meter var olika lång från dag till dag. Det skulle inte ens gå att bygga ett hus eftersom ritningarna från den ena dagen plötsligt inte stämmer nästa dag. En sexa konjak är plötsligt bara en tvåa och nästa dag en åtta. Ett kilo är plötsligt bara sex hekto och en liter öl har blivit två. Sex veckors semester har blivit fyra dagar och pensionen har halverats. "Den komiska ekonomin" ska jag kalla min bok i ämnet, som jag räknar med resulterar i ett nobelpris i ekonomi. Varför skulle inte en förnuftig analys också någon gång kunna tilldelas det priset?
    Tänk dej att några varelser från en annan planet kommer farande i ett rymdskepp och upptäcker vår civilisation. "Hur långt har dessa jordmänniskor kommit i sin utveckling? Aha, de har fastlagt normer för vikt och avstånd, mängd och tid. Mycket bra. Grundläggande. Men vad är detta? De kan inte från dag till dag säja vad värdet på valutan är? Kära nån! Dom har alltså knappt lämnat apstadiet. ET call home."

Jag börjar tröttna lite på Alexandriakvartetten, där allting hela tiden liknas vid något annat, och har mest bläddrat igenom Balthazar, den andra delen. Jag har nått till sidan 132. "Hans hus var fullt av vaxljus, och han skrev med förkärlek på svart papper med vitt bläck."
    Har ni förresten tänkt på att Viktor Rydbergs berömda dikt "Tomten" handlar om reinkarnation? Se där fick ni lära er nåt nytt. Världen är full av överraskningar. Titta det snöar!
    Idag anlände en bok som påvisar att Atlantis är identiskt med Sydamerika. Så var det problemet löst.

 

Tillbaka till Övriga månadsmeddelanden