Månadsmeddelande nr. 9 - Februari 2001.

1.
Jag var mellan tio och femton år gammal. Jag hade kartlagt hemliga stigar genom skogen och över ängarna där jag kunde cykla genom hela samhället utan att någon såg mig. På ett ställe löpte en brant backe ner mot en träbro. Jag fick en enorm fart när jag lät cykeln falla utför backen och sedan flög över bron. Jag hade cyklat där minst hundra gånger. En dag när jag susade ner mot bron upptäckte jag i sista sekunden att det inte fanns någon bro. Trästockarna och plankorna var borttagna. Jag hade inte en chans att stanna.

2.
Jag brakade på min skenande cykel mot det gapande hål där den försvunna bron borde ha varit. Några enstaka stockar låg kvar. Skräckslagen lyfte jag fötterna från tramporna och siktade mot en av stockarna. Än idag förstår jag inte hur det gick till. Hjulen studsade över en hal stock och jag landade mirakulöst nog oskadd på andra sidan. Det var inte min förtjänst att jag överlevde. Jag kunde ha dött eller blivit svårt skadad. Men från den stunden visste jag att det fanns större krafter i världen än jag. Det var inte jag som ytterst bestämde om jag skulle leva eller dö.

3.
Någon säger att det var en slump att jag överlevde. Kanske det. Slumpen har placerat jordklotet på det enda möjliga avståndet från solen för att livet ska kunna existera. Slumpen har skapat fjärilar, elefanter, Hitler, Buddha, Muhammed och Jesus. Slumpen har hittat på relativitetsteorin och atombomben. Slumpen har skrivit all världens böcker, målat Van Goghs tavlor och skurit av honom örat. Slumpen har konstruerat elementar-partiklar, solsystem och galaxer. Slumpen vår, som är i himmelen, helgat varde ditt namn, ske din vilja, så som i himmelen, så ock på jorden.

4.
Slump eller inte men jag överlevde. Jag tog mig över bron till den andra sidan. Sedan dess har jag alltid levt på andra sidan bron. Jag kan aldrig komma tillbaka till er värld. Det är ni som måste komma till mig. Nej, säger ni. Det är du som måste återvända till oss. Du måste utbilda dig och få ett yrke. Du måste gifta dig och skaffa barn. Du måste bli berömd och framgångsrik och förmögen. Du måste försvara din familj mot djävulen och hans anhang. Du måste förstå att du själv och Sverige ska leva på andras bekostnad. Äta eller ätas. Det är djungelns lag.

5.
Sverige måste exportera mer och importera mindre. Andra länder ska bära våra bördor, för vi är världens herrefolk. Det är inte andra som ska tjäna på oss utan tvärtom. Det är vi som ska ha det bra och ständigt bättre. Att det sker på bekostnad av andra är beklagligt men nödvändigt. Man kan inte jämföra Sverige med exempelvis Spanien eller Bulgarien eller Etiopien. Sverige är Sverige. Andra länder är att betrakta som våra slavar och varje meddelande om att slaveriet är avskaffat är falskt. Himlen är till för oss och helvetet för de andra. Så säger lagen och profeterna.

6.
Om inte Sverige skulle ta sitt ökade välstånd från utlandet, varifrån skulle det då komma? Någonting kan inte komma från ingenstans. Vi kan inte äta upp oss själva. Vad hjälper det en tiger om den äter upp sig själv men förlorar sitt liv? Det enda alternativet vore att vi samarbetade med övriga nationer och fördelade jordklotets resurser mellan oss. Att vi alla bidrog med det som vi är bäst på och har lust att syssla med och drar vårt strå till stacken för helhetens bästa. Men det är naturligtvis uteslutet. Hellre allas krig mot alla än allas fred tillsammans.

7.
Det fanns en tid i Sverige när landskapen låg i krig. Gustav Vasa enade landet under en kung och en regeringsmakt. Situationen i Sverige skulle inte bli bättre om Skåne förklarade krig mot Halland och Värmland anföll Dalarna. Men varför skulle då situationen på jordklotet förbättras av att jordens länder skjuter på varandra? Vi måste få en världsregering och ett världsparlament och en världsdomstol. Vi kan inte ha moderna kulturstater som sinsemellan lever på stenåldersnivå. Nationer kan inte få fortsätta att mörda när vi förbjuder individer att mörda. Sanning och konsekvens.

8.
Vi flyger till månen och besitter krafter som kan ödelägga hela jordklotet. Vi skulle kunna bemästra världssvält, miljöförstöring, sjukdomar och fattigdom - om vi ville. Men vi vill inte. Vi vill vara rika medan andra är fattiga och friska medan andra är sjuka. Vi vill äta medan andra svälter och vara duktiga medan andra misslyckas. Vi vill nå toppen medan andra trampas ner och vara mäktiga medan andra är maktlösa. Vi vill vinna medan andra förlorar och leva medan andra dör. Vi vill sitta i himlen och peka finger åt dom som i evigheternas evighet brinner i helvetets eld.

9.
Alla orsaker har sina verkningar och alla handlingar har sina konsekvenser. Vi måste skörda det vi sår. Människan springer förvirrat omkring i sitt vacklande glashus och kastar bomber omkring sig. En världskultur störtar samman. Men mellan blixtarna och åskmolnen lyser regnbågen. Ur ruinerna lyfter fågel Fenix med mäktiga vingslag. En ny världskultur håller på att födas. Julevangeliet blir till verklighet. Alla tårar torkas och svärden smids om till plogbillar. Det blir äntligen fred på jorden och åt människorna ett gott behag.

10.
Jag brakade på min skenande cykel mot den försvunna bron. Några enstaka stockar låg kvar. Hjulen studsade över en hal stock och jag landade oskadd på andra sidan. Från den stunden visste jag att det fanns större krafter i världen än jag. Det var inte jag som ytterst bestämde om jag skulle leva eller dö.

 

Tillbaka till Övriga månadsmeddelanden